[Onur Vurur] Seni birkaç yıl önce İstanbul’da düzenlenen bir turnuvada tanımıştık. Görme engelli birinin tavla oynuyor olması insanlara ilginç gelmiş ve seni çok sempatik bulmuştuk.
[Yan Kit Chan] İlk fırsatta tekrar gelmek istiyorum. Doğrusu istersen ben de Türkiye’de görme engeli bir oyuncunun olmamasına şaşırmıştım.
[OV] Tavla Türkiye’de çok yaygın. Turnuvalara katılmasalar dahi mutlaka tavla oynayan görme engelli oyuncularımız vardır diye düşünüyorum. Tavla dışında ne yapıyorsun?
[YKC] 33 yaşındayım. Rakuten isimli bir firmada pazarlama üzerine çalışıyorum.
[OV] Tavlayı nasıl öğrendin peki? Zor olmalı. Ortadoğu ülkeleri dışında çok yaygın olarak oynanan bir oyun olmadığını da düşünürsek…
[YKC] Okuldan bir arkadaşım öğretti, sanırım 18 yaşındaydım. Birçok masa oyununu severek oynarım, favori oyunum ise satrançtır. Arkadaşlarımla her fırsatta tavla oynadım, ama 6 yıl kadar önce canlı bir turnuvaya katılmaya karar verdim. Tek başıma Londra Açık turnuvasına katılmaya gittim. İnsanlar daha önce hiç görme engelli biriyle onanamamışlardı ve benimle ne yapacaklarını bilemediler ilk başta. Sonra oynamamın mümkün olabileceğine karar verdik birlikte, ve normal olarak onamaya başladım ve yaptım 🙂 Daha önce birçok masa oyunu oynamış olmamın tavlayı öğrenmeme yardımcı olduğunu düşünüyorum.
[OV] İki defa maçını izleme şansım oldu. Yakın zamanda British Open’da final oynadın ve kıl payı şampiyonluğu kaçırdın. Bunun için seni tekrar tebrik ederim. O maçta rakibin bir pulu yanlış oynadı ve sen bunu fark ederek uyardın. Bu gerçekten çok ilginçti 🙂
[YKC] Teşekkür ederim. British Open’da iki defa final oynadım. Çok şanslıydım 🙂
[OV] Gerçekten mi! Diğeri ne zamandı?
[YKC] 2015 yılıydı. İlk defa Master kategorisinden katıldığım turnuvaydı. Daha önce de 2014’de Orta Kademe şampiyonu oldum.
[OV] Tebrikler! İlk defa oynayan biri için çok önemli bir başarı. Son final maçına dönersek… Pulun yanlış oynandığını nasıl fark ettin?
[YKC] Bütün pulların yerini hatırlayamam ama en önemli pulların nerde olduğunu bilirim 🙂 Rakip bu hatayı yapınca fark etmek benim için hiç zor değildi çünkü çok barizdi. Her seferinde pulların nerde olduğunu unutuyorum 🙂 Eğer yorgun değilsem artık bu çok sık olmuyor.
[OV] Tavlaya nasıl çalışıyorsun.? Analiz programı kullanıyor musun mesela?
[YKC] eXtremeGammon (XG) kullanıyorum. XG ‘yi geliştiren Xavier nezaket gösterip bu programı benim kullanabileceğim hale getirdi. Komut girebileceğim bir satır oluşturdu. Örneğin 24/18 13/11 yazıyorum ve ona göre program hamle yapıyor. Okuyabileceğim herhangi bir tavla kitabı olmadığı için program dışında çalışabileceğim bir kaynak yok. Bir de bana fikir verebilecek insanlarla konuşuyorum tabii.
[OV] Aynı zamanda da zar, puan tablosu ve saat işlevleri olan BG Buddy programını kullanıyorsun. Bu program hem zar atıyor hem zarın ne geldiğini söylüyor. British Open finalinde kullandığını görünce merak edip inceledim. Özellikle istatistik bölümünü çok beğendim. Ben de kullanmaya başladım ve bütün maçlarımı oraya giriyorum artık. Kiminle, ne zaman, nerde maç yapmışım telefonumdan kolayca görebiliyorum.
[YKC] Evet bu program işimi çok kolaylaştırdı. Geçmişte zarı attıktan sonra ne zar geldiğini insanların söylemesini bekliyordum, bu gerçekten yorucu bir süreçti. Şimdi sadece bir tuşa basıyorum ve maça daha çok konsantre oluyorum. Ancak bazı insanlar telefonun attığı zara pek güvenmiyorlar. Bu anlaşılabilir bir durum.
[OV] Maalesef öyle. Özellikle internet üzerinden oynanan maçlarda zarın normal olmadığına inanlar çok fazla. Oysa biraz düşününce programın oyunun gidişatına göre zar belirlemesinin hiç de kolay olmayacağı çok açık.
[YKC] Dürüst olmak gerekirse, eğer biri hile yapmak isterse zarın bir tarafını daha ağır yaparak bunu daha kolay gerçekleştirebilir. Güven hep var. Bende daha fazlası var çünkü benim hatalı hamleleri herkes gibi normal olarak farkedebilmem daha zor.
[OV] Umarım bir turnuvada eşleşiriz ve seninle oynama fırsatımız olur. Teşekkür ederim bu güzel sohbet için.
[YKC] Benim için zevkti. En kısa zamanda bir turnuvada görüşürüz umarım.