Birinci bölümde duvarın ne zaman öne doğru, ne zaman arkadan tamamlanması gerektiğini ve rakip bir zarla duvarı aşabilecek durumda ise kırmamamız gerektiğini öğrendik. Kaldığımız yerden devam edelim.
D.Açık kapılara öncelik verin
Evinizdeki açıkları doldurmak işin en önemli boyutlarından biridir. Rakip kırık pulunu girdiğinde onu tekrar vurabileceğiniz bir konumda bulunmanız gerekir. Bunun için de açık olan kapıdan 6 pip uzakta bulunmak hem en fazla atış olanağı sunar hem de rakibin konuşlanabileceği tüm alanı kontrol altına alır.
Örnek 5:
Beyaz 45 pip
Siyah 91 pip
Siyah 6-1 oynayacak
XGID=aBBC-BC——-A-A-A—cdc-:1:1:1:61:0:0:3:0:10
Yukarıda açıklanan taktik ilke doğrultusunda Siyahın 6 tercihini 16/10 yaparak kullanması en doğru hareket olacaktır. Bu şekilde Beyaz, 6-4 ile girip kırsa bile, gele atması haricinde bu durum Siyahın lehinde bile olabilir. Kalan 1 ile bir adım daha yaklaşmak hata olur. Bu durumda 6-4 jokeri ile Beyaz, Siyah pulun arkasına sıçrayabilir ve Siyahın o pulu doğrudan gören tek pul ile yakalaması zor olabilir. 1 ile 14/13 yaparak ortakapıya gelmek dış sahada sağlam bir alan kontrolü sağlayacaktır. Her ne kadar bu hamle 18/17 ye göre Beyazın sadece 5-4 ile kaçma girişimindeki atış sayısını iki tane azaltsa da 4-3 ile kaçma girişimindeki atış sayısını 5 tane ve diğer 4 lü zarlardaki atış sayısını 1 er tane artırarak dengeyi pozitif yönde değiştirmektedir.
4 ve 5 gibi yüksek noktalardaki kapılarınız açık ise bunları doldurmak dip kapılara göre öncelik taşır.
Rakip bu kapılardan birine girdiği anda kaçması çok kolaydır. Bu yüzden sonraki turda kapatma umudu ile bu kapılara yatmaktan başka çare olmayabilir. Ancak yatık pulunuzu kapatan az sayıda atışınız varsa ve/veya dışarıda yeterli alan kontrolü sağlayabiliyorsanız bu girişimi erteleyebilirsiniz.
Örnek 6:
Beyaz 45 pip
Siyah 72 pip
Siyah 5-2 oynayacak
XGID=aBBC-BD—A–A——–cdc-:1:1:1:25:0:0:3:0:10
Bu pozisyon itibari ile kritik soru 4 kapısına yatıp yatmamak. Zaman daralıyor ve Siyah 5-2 yi yatmadan oynamayı tercih etse bile dış sahada yeterli kontrol gücü yok. 4 kapısı alınmadığı sürece Beyaz, 4 pul toplamış hali ile oyundaki iddiasını sürdürecek. 4 kapısını almak için ya sonraki turda joker bir zar bekleyecek ya da şimdi göbek bağını kendisi kesecek. Doğru karar 6/4 ile şimdi yatması. Hem vurulduğunda geriden başlayıp Beyazı yakalamak için bir fırsatı daha olacak hem de vurulmadığında kapatacak çok sayıda atışı olacak.
Bu durumda maksimum kapatma imkanı veren 5 hangisi? 10/5 yaparsa tüm 2 ve 1 ler ile 20 atışına ilaveten, toplamı 9 yapan 3-3, 6-3, 5-4 zarları ile toplamda 25 atışı olacak. 13/8 yaparsa tüm 5 ler, 4, ler ve 2 ler ile 27 atışa ilave olarak 3-1 ve 1-1 zarı ile toplamda 30 atışı olacak. Belki 4 atışta 2 kırık pul ile barda olacak ama tabloda görüldüğü gibi yüzde 6,7 olan mars olma ihtimalini göze almak zorunda.
Düşük noktalardaki açık kapılara yatmak için aceleci olmayın.
Örnek 7:
Beyaz 45 pip
Siyah 86 pip
Siyah 5-2 oynayacak
XGID=aB-BBCCA—–A—A—-cdc-:1:1:1:25:0:0:1:0:10
Düşük noktalardaki kapılar rakibin kaçışını doğası gereği zaten zorlaştırıyor. Bu yüzden rakibin bu kapılara girmesi 4 ya da 5 gibi yüksek kapılar kadar risk içermiyor. Bu nedenle Siyahın 4 noktasına yatarak doğrudan 11 atış bırakması yerine, 4 atışla vurulma pahasına 13/8 yaparak 2 kapısını doğrudan kapatan 7 ilave atış kazanması (65, 64, 63, 33) mars olma ihtimalinin zayıf olduğu bu pozisyonda girilmeye değer bir risk.
2 ile de çeşitliliği azaltan 8 veya 7 deki pullardan birini daha içeri girmek çok rasyonel bir seçim olmayacaktır. Bu durumda 2, ya içeriden ya da 17 noktasından oynanmalı. 17/15 ile 6/4 arasındaki en belirgin farklardan biri 6/4 seçeneğinde 22 ve 55 zarları ile 2 noktasını kapatan ilave iki atışın daha olması ve rakibin kırarak girmesi ihtimaline karşı, 17 deki pulun duruma göre 10 ya da 11 pip mesafe ile ideal uzaklık aralığında olması. Bu nedenlerden ötürü 2 ile doğru hamle 6/4 olacaktır.
E. Özellikle büyük çiftlere ve rakibin atacağı en iyi zara önlem alın
Tavla konusunda yeterince deneyimi olan hemen herkesin yaşadığı bir tecrübedir: Dışarıda yayılarak kaçmaya çalışan rakibi, yeniden kırma planları yaparken bir büyük çift ile kuş yuvadan uçar. Bu nedenle bu oyunlarda sadece büyük çiftler değil, aklımızın bir köşesinde “rakibin atacağı en iyi zar nedir?” sorusu daima bulunmalıdır. Önemli olan ise bu kuralı bir saplantı haline getirmeden ve abartmadan dengeyi kurabilmektir. 10. Örnekte de inceleyeceğimiz üzere bazen de rakibin atacağı en kötü zarlara odaklanmak da çözüm içerebilir.
Örnek 8:
Beyaz 45 pip
Siyah 112 pip
Siyah 6-5 oynayacak
XGID=-aBBCBB——A—A-B-bc-d-:1:1:1:65:0:0:1:0:10
Yukarıdaki pozisyonda Siyah, 6-5 i oynadıktan sonra Beyazın atacağı en iyi zarlardan biri 6-6. Bu durumda Siyahın 6 ile 19/13 yaparak hali hazırdaki bloğunu 6 pip öne taşıması hayati öncelik. Kalan 5 i nasıl oynayacağız? O halde doğru soru şu olmalı: “5 i nasıl oynarsam rakip 6 lı bir zar ile kaçmaya teşebbüs ettiğinde en fazla kapsama alanı yaratırım?”Birinci seçenek 17/12 ikinci seçenek 19/14. Birinci seçenekteki 17/12 Beyazın 6-5 zarı ile kırılabilir ve diğer 6 içeren zarlar için Siyaha çifte atış ile yakalama fırsatı verir. 19/14 de ise Beyaz hiçbir zarı ile kıramıyor ve Siyah 6-2 haricinde çok daha fazla atış olasılığı ile 6-4 ve 6-5 zarlarında üçlü atış olanağı yakalıyor.
Aslında bu pozisyon girişte sözünü ettiğimiz “acele etmeden,sağlam adımlarla” düsturunun da güzel bir örneği. Nitekim hemen yayılmayı deneyen ikinci sıradaki hamle binde 45lik hisse kaybı yaratırken, 13/7 ile alelacele bar kapısına yatma hamlesi öncelik sıralamasına bile girmiyor.
F. Rakibi ikinci açığı vermesi yönünde zorlayın ve marstan sakının
Örnek 9:
Beyaz 39 pip
Siyah 93 pip
Siyah 6-5 oynayacak
XGID=-aBBBBCB—A———bAbc-:1:1:1:56:0:0:1:0:10
Tam da istediğimiz zar geldi ve 7/1, 6/1 hamlesi ile 1 kapısını alıp Beyaz için okulları tatil edebiliriz. Ancak Beyaz, 7 pul toplamış durumda ve bu hamleden sonra bile yüzde 40 a yakın bir kazanma şansını sürdürecek. Belki toplanmamış iki pulu daha olsa idi o zaman bu hamleyi, hatta bu hamleden önce oyunu 4 e katlamayı bile düşünebilirdik. Rakibin tek pulunun hapsedildiği bu tarz pozisyonlarda tavla üstadı Bill Robertie küpü yeniden katlamak için rakipten 5 eksik pul toplamış oluncaya kadar beklemeyi önerir. Her pozisyonda doğru sonuç vermemekle birlikte kabaca bir fikir vermesi açısından aklımızın bir köşesinde olması bu gibi pozisyonlarda işe yarayacaktır.
Burada birinci öncelik ikinci pulu getirtmek, bunu yapabilmek için de zaman kazanmak. İkinci öncelik ise her ihtimale karşı eldeki okulları tatil etme fırsatını korumak. Siyahın zamanlaması çok iyi değil, yani mevcut ev yapısını koruyarak dışarıda oyalanabileceği yeterli pulu yok. Yedek pullardan birisi de zaten içeride. Bu durumda 6/1 ile açık vuruş yapıp, 11 deki pul ile içeri girmesi ve her türlü kazaya karşı 1 kapısını alma şansını sürdürerek, rakibin kırarak girmesini beklemesi, bu sayede zaman kazanarak Beyazın 1, 2, 3 ile zorunlu vereceği açıkları yakalamaya çalışması mantıklı bir seçim olacaktır.
Örnek 10:
Beyaz 36 pip
Siyah 105 pip
Siyah 3-2 oynayacak
XGID=-DDBa——–AA—-B-bAbc-:1:1:1:32:0:0:3:0:10
Bu kez karşı karşıya kaldığımız tablo çok iç açıcı değil. Rakip hala kapsama alanında. Ancak bu kez mars olma tehdidi daha fazla. Gerçek şu ki tavlada çoğu zaman son zar atılıncaya kadar her şey olabilir. Bu tarz pozisyonlarda dışarıda yayılarak rakibi kaçış esnasında yakalamayı hedeflemek doğru bir taktiktir ancak; her pozisyonda geçerli değildir. Burada 19 daki iki pulu rakibin dış sahasına koyarak yayılma düşüncesini aklınızdan bile geçirmeyin çünkü; oyun 2 ye katlanmış ve yüzde 50 ye yakın bir olasılıkla ciddi bir mars tehdidi ile karşı karşıyasınız ve rakip pulu yakalasanız bile 1 ve 2 kapılarındaki 4 tane ölü pul ve yıkılmış bir ev yapısı ile oyunu çevirmeniz çok gerçekçi görünmüyor. Doğru yaklaşım etrafta çok açık bırakmadan zaman zaman dışarıda bile olsa kapı alarak temkinli bir bekleyiş olmalıdır.
Rakip, attığı her zarda geride kalan pulunu kaçarak toplamaya kaldığı yerden devam etmek isteyecektir. İşte bu noktada hesapları çok ince yapmak durumundayız. Şimdi tahtayı dikkatle inceleyerek şu soruyu sorun: “Rakip, kaç oynamak zorunda kalırsa kendi evinde bir açık daha verir?” O zaman yukarıdaki pozisyonda rakibe dışarıda oynayacak 3, 2 veya 1 bırakmazsak mecburen içeride açık verecek. Örneğin tam 7 pip mesafedeki kapıyı alırsak 4-3, 5-2 ya da 6-1 attığında, büyük zarı oynayıp küçük zarda içeriden oynamak zorunda kalacaktır. Tam umutların tükendiği anda 6/36= %16,7 ihtimalle rakibi açık vermeye zorlamak, rakibin dübeşle kaçışına önlem almaktan ya da dış sahada iyice yayılarak 3 tane açık kapı ve 4 ölü pul ile rakibi bloke etmeye çalışarak olmayacak duaya amin deme düşüncesinden çok daha parlak bir fikir.
Bunun gibi tam umutların tükenmeye başladığı noktada, rakibi özellikle küçük zarlarda içeride oynamaya mecbur edecek tuzaklar hazırlamak, tavla oyunundaki küçük ayrıntıların büyük sonuçlara yol açabileceğinin ispatıdır.
Atila Malçok, Sabri Büyüksoy