Hücum-duvar çelişkisinde en çok göz ardı edilen hususlardan biri de dip kapılar yaparak atağa bağlanmış rakibe karşı gerideki pulu zamansız sıçrayarak ya da kapı bozup saldırmak suretiyle cüretkar oynamaktır. Dip kapı yaparak hücuma bağlanan rakibin elinde iki temel kazanma planı kalmıştır: Ya hücumun hakkını vermek ya da yarışmak. Buna mukabil sizin duvar dahil üç temel planınız canlı ve bunun verdiği esnekliği ve avantajı kullanmanız gerekiyor.
Örnek 116:
Beyaz 157 pip
Siyah 167 pip
Siyah 4-3 oynayacak
XGID=-b—-E-C—eE—b-d—bB-:0:0:1:43:0:0:3:0:10
Yukarıdaki pozisyon elbette doğrudan bir hücum-duvar çelişkisi içermiyor ancak iki kapısını yaparak hücuma bağlanmış bir rakibe karşı nasıl davranılması gerektiği konusunda önemli dersler veriyor. Normalde ilk açılış hamlesi olarak 4-3 de yukarıdaki ilk üç hamle arasında çok küçük farklar olduğunu, açılışa cevap hamlesi olarak da 4-3 ile birçok durumda geri pulları ayırmak gerektiğini biliyoruz. Ancak rakip 6-4 ile iki kapısını yaptıktan sonra tek bir seçenek var: O da 13/10, 13/9.
Rakip bu açılış ile meydan okuyor. Artık hücum oynayacağım diyor. Kıracağım, kapılanacağım, çapa yapmana göz yummayacağım diyor. 4-3 ile geri pulu ayırıp çapanızı bozduğunuz andan itibaren yüklenmeye başlayacak. Bu yüzden en kötüsü de olsa çapa çapadır deyip 24 e dokunmamak gerekiyor. Bu rakibe karşı artık en etkili silah duvar ve bu yaklaşımla tutarlı hamle ortadan iki pulu inmek. Kırılmak çapayı ileri taşımak için bir fırsat olabilir. Kırılmazsa da önemli kapılardan birini alarak duvar için ilk önemli adımı atar. Üstelik rakip kendi kapısını yaptıktan sonra etkisiz hale gelen çoğu bir’ler bu hamleden sonra daha etkili ve kullanışlı hale geliyor.
Örnek 117:
Beyaz 143 pip
Siyah 134 pip
Beyaz 6-3 oynayacak
XGID=aAB-B-B-B-AAdB–bb-d-bA-A-:1:-1:-1:63:0:0:3:0:10
Beyaz( Petko Kostadinov) Sabri Büyüksoy a karşı ve 6-3 oynayacak. Usta oyuncu Kostadinov üç ile zorunlu girişi müteakip 9/3* ü tercih etti. Çok büyük ihtimalle bar/16 yaparsa kırılmaktan kaçamayacağını ve tehlike arz eden rakibini oyalaması gerektiğini düşünerek. Evet, şeklen atağa bağlanmış bir rakibin kırıcı hamlelerinden kaçınmak doğru bir düşünce ancak bar/16’dan korkmak yerine 9/3* den daha fazla korkmak lazım. Çünkü ben hücum oynayacağım diye bas bas bağıran rakibe karşı duvarı yıkarak üç tane açık bırakmanın bir açıklaması yok. Eğer amaç kırarak rakibin ilerleme kaydetmesine engel olmaksa, bar/16 hamlesi bunu kırmadan en iyi başaran hamlelerden biri. Rakibin kendi dış sahasında kalabalık ve yaygın vaziyette olduğu pozisyonlar genellikle içeride güçlü bir kapı daha yapmaya aday olduğu pozisyonlardır. Böyle durumlarda dışarı sıçrayarak kırmaya teşvik etmek hem içeriye yapılacak bir kapının altında kalmamanın hem de marsa karşı güvenliğin en ideal yollarından biri olabiliyor. Tıpkı bu pozisyonda olduğu gibi.
Beyaz hücuma bel bağlamış rakibine karşı duvarını korumak zorunda!
Örnek 118:
Beyaz 150 pip
Siyah 148 pip
Beyaz 3-1 oynayacak
XGID=aB-aB-BBB—bB-b-badb-A-B-:1:-1:-1:13:0:0:3:0:10
Beyaz üç ile zorunlu giriş yapmak zorunda ve problem bir’in nasıl oynanacağı. Rakibin içerideki dağınık kapıları hücumun habercisi. Bunu artık net olarak biliyoruz. Bu durumda Beyazın girişte açıkladığımız gerekçeler doğrultusunda ilk önce duvar stratejisini düşünmesi gerekiyor. 7/6 ile kaçmaya çalışmak, günü kurtarma hareketi. Beyaz 8/7 ile bar kapısını yapmalı.
Sekiz noktasında bıraktığı açığın elbette kırılma riski var ama kırılmazsa şayet o açığın kapatılarak sağlam bir dörtlü blok olma şansı çok daha fazla. Üstelik kırılması durumunda rakip kalede 22 noktasındaki çapa önemli bir sigorta.
Atila Malçok, Sabri Büyüksoy