Birçok yeni oyuncu yaptığı kapılara kalıcı bir değer olarak bakar ve hiçbir koşulda kapıyı kaydırmayı aklının ucundan bile geçirmez. Oysa tavla oynarken her ihtimali düşünmek zorundasınız. Hali hazırda rakibin barda bir tane kırığı varsa ve kapı kaydırarak ikinciyi vurma ihtimaliniz varsa bu fırsatı kaçırmayın. Artık duvar değil hücum zamanıdır. Elbette bunu yaparken boşalttığınız o kapıyı doğrudan gören pullarınızın olması en çok dikkat etmeniz gereken husustur. Atağı sürdürebilecek ve o kapıyı doldurabilecek yeterli adamınız yoksa hücumdan uzak durmak gerekebilir.
Örnek 113:
Beyaz 151 pip
Siyah 138 pip
Siyah 4-4 oynayacak
XGID=a-aBABB-D—dB–a–dbb–B-:1:-1:1:44:0:0:3:0:10
Siyah 4-4 oynayacak ve dört tane dördün birisi zorunlu olarak 8/4. Kaldı üç tane dört. Devamında ortanoktadan iki pulu inmek ve bir tanesini de beş noktasına koyarak hem duvar hem esneklik anlamında sağlam bir yapıya kavuşmak iyi bir seçenek gibi görünüyor. Altı kapısı hiçbir koşulda bozulmaz diye bir kural olmuş olsaydı bu gayet şık bir hamle olurdu ama tavlada vazgeçilemeyecek bir kapı yok.
Burada 8/4 den sonra 6/2*(2) ile ikinci pulu kırmak gerekiyor. Bu hamleyi müteakip 13/9 dan sonra Beyaz altı ile girse bile Siyah, toplamı ya da kendisi iki, üç veya yedi yapan atışlarla tekrar kırabilir ve kırılması durumunda da rakibinin henüz üç kapılı evine zorlanmadan girebilir.
Örnek 114:
Beyaz 117 pip
Siyah 137 pip
Beyaz 2-2 oynayacak
XGID=a—ACC-C—-D-c-bbc-bb-A-:1:1:-1:22:0:0:3:0:10
Beyazın zorunlu bar/23 hamlesini 23/21* in takip etmesi pozisyonel bir zorunluluk. Kalan iki tane iki için ne yapılacağı asıl problem. Beyaz canlı oyunda biraz da otomatik görünümlü olan beş kapısını yapmayı tercih etti. Beş kapısı önemli bir kapı elbette ama bir hamleyi gözünüze kestirdikten sonra daha iyisi var mı bakmayı öğrenmeniz gerekiyor.
Daha iyisi 3/1*(2) ile ikinci pulu kırarak duvardan vazgeçmek. 7/5(2) den sonra duvar stratejisinin başarıya ulaşması için bar kapısının yapılması gerekiyor. Onun için de üç ve bir lazım. İşin asıl önemli boyutu sonraki turda 3-1 atsa bile o duvarın uzun süre dayanması söz konusu değil çünkü Beyaz açık ara önde ve zamanlaması yok. Zamanlama sorunu olmayan bir rakibi de bloke etmenin mantığı yok. Oysa 3/1*(2) den sonra Beyazın atağı devam ettirebilmek için on dört tane pulu var üç farklı noktadan iki ve üç kapılarını, dört farklı noktadan beş kapısını doğrudan görüyor. Üstelik rakibin de henüz iki kapısı var.
Burada çok önemli bir husus da küpün konumu. Rakibe küpü verdikten sonra marsları kovalamak önemli. Marsları arttırmak için de rakibi oynatmayarak onu barda tutup içeriye pul atacak imkanlarını mümkün olduğunca daraltıp kendimizi oynar durumda bırakmak mantıklı.
Örnek 115:
Beyaz 142 pip
Siyah 117 pip
Siyah 4-4 oynayacak
XGID=aa-BBBBAB–AbB—d-ccA-a–:1:-1:1:44:0:0:3:0:10
Siyah 4-4 oynayacak ve en garanti hamle 11/7. Devamında ise 13/1* ile açık vuruş yapmanın riski çok az. Belki de 23 noktasındaki üçüncü rakip pulu araklama anlamında bir avantaj olacak. Ama kural hala geçerli: “Daha iyisi var mı?” Daha iyisi 5/2*(2) ikinci pulu da kırmak ve devamında ortanoktadaki iki pulu dokuza çekmek. Bu hamleden sonra Siyah müthiş bir çeşitlendirme sağlayarak boşalan beş noktasını dört farklı noktadan doğrudan görecek.
Üstelik örnek 114 de açıkladığımız zamanlama sorunu burada da aynen geçerli. Zamanlama problemi olmayan bir rakibi bloke etmeye çalışmak beklenen kazancı sağlayamayabiliyor. Ayrıca artan mars imkanlarını da yine dengeli bir şekilde gözönüne almak gerekiyor.
Atila Malçok, Sabri Büyüksoy