Skip to content

Oyun Planı (24) Duvar Sanatı: Duvar mı Kaçmak mı?

Facebookmail

Duvar mı yarış mı? Bu sorudaki kritik faktörün pip sayısı olduğunu biliyoruz. Çok genel anlamda açık ara öndeyken kaçmak, gerideyken bloke etmek gerekiyor. Daha önce Oyun Planı (2) yazımızda bu konuya giriş yaptık.

Bazen öyle pozisyonlar çıkıyor ki önde de olsanız geride de olsanız önce zor olanı yapmanız gerekiyor. Bu pozisyonlardan bazılarını aşağıda inceledik.

Örnek 68:

Beyaz 130 pip
Siyah 126 pip
Beyaz 3-3 oynayacak
XGID=-a-B-BC-CB–dB—b-db–bA-:0:0:-1:33:0:0:3:0:10

OyunPlani-68

Beyaz için çok güzel bir atış. Böyle güzel bir zarı israf etmeme düşüncesi bar kapısını yapmayı dikte ediyor ancak Beyazın asıl önceliği gerideki Siyahın son pulun bloke etmek değil. İllaki bloke etmek istiyorsa da bar kapısından ziyade 3 ve 10 kapılarını alarak daha geniş bir alan kontrolü sağlaması, tek pula karşı daha doğru bir seçenek olur.

Siyahın ev yapısı ve dış kapıları daha kuvvetli ve sonraki turda bar kapısını ya da dört kapısını yapacak hatırı sayılır atışı var. Beyaz şimdi kaçmaz ise sonraki turlarda kaçması çok zor olabilir. Bu nedenle Beyazın blokaj planından vazgeçerek gerideki pulunu 15 noktasına getirmesi en doğru seçenek. Geriye kalan sonuncu üç ile 13/10 biraz da zorunlu bir hamle.

Beyaz bu hamleden sonra kırılmaz ve kaçmayı başarabilirse sonraki birkaç tur içinde küpü kullanmaya yakın taraf olacak.

Örnek 69:

Beyaz 144 pip
Siyah 141 pip
Siyah 6-1 oynayacak
XGID=—a-CD-D—eB—bbbc-B—:0:0:1:61:0:0:3:0:10

OyunPlani-69

Nominal değerler itibariyle yarış eşit ve bu zar Siyah için bir karşı duvar fırsatı olabilir. Siyah da muhtemelen bu düşünce ile bar kapısını yapmayı tercih etti. Pozisyonun ana teması anlaşılamadığında en alt sıralardaki en büyük hataları içeren hamleleri yapmak kaçınılmaz oluyor.

Oysa dış sahalar dikkatle incelendiğinde Beyazın ortanoktadaki beş tane pulu, Beyaza yeterli zamanlamayı sağlarken Siyahın böyle bir avantajının olmadığı çok net görülüyor. Üstelik bunun üstüne ortanoktadaki diğer pulu da kırılırsa dış saha kontrolü tamamen Beyazın eline geçeceği için Siyah, boşluklu dörtlü Beyaz bloğun üstünden atlamayı başarsa dahi çoğu durumda Beyaza doğrudan atış bırakacak. Tabi bu arada büyük ihtimalle Beyaz atak zonunda daha kalabalık olmuş olacak.

O halde Siyah için iki seçenek kalıyor geriye: Rakibi atak bölgesinde kalabalık değilken ve yayılmamışken ya şimdi kaçacak ya da günü kurtarmanın rahatlığı ile sonraki turlarda daha zor koşullarda kaçmayı deneyecek. Yanıt yine aynı: Başın beladayken kaç.

22/16 dan sonra kırılırsa, hem çapayı bir adım öne taşıma ihtimalinden dolayı hem gerideki pulu daha rahat kaçabilmek bakımından hem de Beyazın bazı kritik atışlarını ikilemde bırakmak bakımından 22/21 en doğru “bir” olacaktır.

Örnek 70:

Beyaz 144 pip
Siyah 127 pip
Beyaz 6-4 oynayacak
XGID=-a-BBCD—–dB-a-c-db—B-:0:0:-1:64:0:0:3:0:10

OyunPlani-70

Birden fazla rakip geri pulun bloke edilmesi gerektiğini biliyoruz ve bu, dört kapısını yapan harika bir atış. Hem de yarışta gerideyken yeni bir blokaj kapısı yapmak daha anlamlı olmalı.

Dört kapısının önemine diyecek lafımız yok ancak dört kapısını yaparak elde edilecek ilave blokaj gücü gerideki pulun başına gelebilecek tehlikeyi tolore etmiyor. Beyaz, 6-5 den sonra en iyi kaçış zarı 6-4 ü değerlendirmeli ve bir an önce tehlike bölgesinden uzaklaşmalı. Dört ya da bar kapısı için ileride yine fırsatları olacak ama kaçmak için aynı fırsatları olmayabilir. Özetle bir kez daha başınız belada ve kaçmalısınız.

Peki, Beyaz 6-3 oynayacak olsa idi yine 24/15 ile kaçacak mıydı? Yanıt hayır! Bar kapısını yapması gerekirdi. Bu durumda “Hani dört kapısı bar kapısından daha değerliydi?” dediğinizi duyar gibiyiz. Yanıt gayet net: Elbette açılış hamlesi olarak dört kapısı bar kapısından daha değerli ve elbette her bir iç kapı dış kapıdan daha değerli. Ancak yüzlerce kez belirttiğimiz gibi tavlada her zaman her koşulda doğru olan kanunlar yok. Burada Walter Trice ın benzer bir durumda verdiği şu yanıtı hatırlamamız gerekiyor: Bir gayrimenkulün değeri çevresindeki gayrimenkullerin değerinden bağımsız değildir. Nitekim bar kapısı 8, 6 ve 5 kapıları ile kombine olduğunda dört kapısından daha değerli olabiliyor.

Örnek 71:

Beyaz 137 pip
Siyah 150 pip
Beyaz 6-4 oynayacak
XGID=-a-B–DBB—cBa–c-dcBA—:0:0:-1:64:0:0:3:0:10

OyunPlani-71

Önceki pozisyondaki açıklamalar ışığında burada da bar kapısını yapmamız gerekiyor. Hayır! Burada Siyah duvarın sınırında ve blokaj yukarıdaki kadar güçlü değil. Kaldı ki Beyaz yarışta önde ve hamlesini tamamlamasını müteakip 23 pip öne geçecek. Başka bir deyişle önde olduğu bir yarışta blokajdan ziyade kaçmaya ağırlık vermeli. Her zaman olduğu gibi öncelik, zor olanın. Yani doğru hareket gerideki pulu kaçmak.

Örnek 72:

Beyaz 155 pip
Siyah 133 pip
Beyaz 6-5 oynayacak
XGID=-b-B-CE-A—cB-a-c-db—B-:0:0:-1:65:0:0:3:0:10

OyunPlani-72

Gerçek oyunda Beyaz 24/13 ile kaçmayı tercih etti. Yarışta geride olması kaçma hamlesini her ne kadar haksız yapsa da Siyahın gerideki iki puluna karşı tek geri pulla mücadele edecek olması çoğu zaman bu dezavantajı tolore edebilir. Ancak buradaki meselenin özü bunlar değil. Asıl mesele oyun ortalarına gelinmiş olmasına rağmen Siyahın yığılı altı kapısı. Siyah açısından bar kapısının yapılması ve duvar stratejisi uygulamak çok gerçekçi görünmüyor. Gerideki iki pulu kolayca kaçabileceği bir durum olsa planı yarışa bağlayarak liderlik avantajını kullanabilir ancak o da çok gerçekçi durmuyor. Siyahın hasretle yolunu gözlediği en gerçekçi strateji hücum. Ve 24/13 Siyaha bu fırsatı fazlasıyla veriyor.

O halde oyun ortalarında rakibin altı kapısındaki yığın olduğu gibi duruyorsa gerideki pulları ayırma kararını bir kez daha gözden geçirmek gerekiyor. Doğru hamle geride olduğunuz bir yarışta çoğu zaman olduğu gibi kendi bar kapınıza yatmanız. Bu durumda beş ile yapılabilecek en iyi hamle 10/5.

Örnek 73:

Beyaz 127 pip
Siyah 125 pip
Siyah 6-3 oynayacak
XGID=-b-C-BBBA–BbB—–dcbb-A-:0:0:1:63:0:0:3:0:10

OyunPlani-73

Timothy Chow tarafından bgonline da paylaşılan bir pozisyon. Chow: “24/15 ile kaçtım. “Gerekçem iki atış daha az bırakmak ve rakibin üçlerini ikileme almaktı. Böylece durumu kurtarırsam sonraki turda güçlü bir katlama imkanım olacaktı, belki de rakibim kötü bir atış yaparsa puanı direkt haneme yazacaktım” diye açıklıyor.

Beyazın ev yapısı , Siyahın gerideki tek pulu ve Beyazın gerideki iki pulu örnek 70 in tıpkısının aynısı. Ama burada Siyahın blokajı daha güçlü ve daha da güçlü olabilir. Siyah 24/15 yaparsa tüm üçler (11 tane) ve 2-1 ile yani 13 atış ile 15 noktasında, 6-1 ve 4-3 ile yani dört atış ile 8 noktasında kırılabilir ki o dört atış daha ölümcül. 4-3 ü üçlerin içinde saydığımız için tekrar saymaz isek toplamda 13+2= 15 atış ile kırılabilir.

Tehlike bölgesinden bir şekilde uzaklaşmak lazım. Bu yüzden altı ile 24/18 yapılması gerektiğini tartışmıyoruz. Konunun özü kalan üçün nasıl oynanacağı ve orada da iki seçenek var: Ya kaçmaya devam edecek ya da 8 kapısını alacak.

Eğer sekiz kapısını yapmayı tercih ederse 8 den 3 e kadar delikli de olsa sağlam bir duvara sahip olacak. Karşılığında tüm 6 ile ve 22, 33, 51, 42 ile yani toplamda 17 atış ile kırılacak.
Özetle karar kriterleri şöyle oluşuyor: 33 ü de sayarsak ya 5 tanesi daha ölümcül olan 15 atış bırakacaksın ya da hepsi aynı değerde iki atış fazla bırakıp 8 kapısını yaparak delikli de olsa sağlam bir duvara sahip olacaksın. Sahip olunacak duvar ilave iki atışı fazlasıyla tolore ederken rakibin ölümcül atışlarını kesmekten kaynaklı kazançlar komple kar hanesine yazılıyor. Bu durumda cevabımız hem yarış hem blokaj oluyor.

Atila Malçok, Sabri Büyüksoy

Facebookmail

2 thoughts on “Oyun Planı (24) Duvar Sanatı: Duvar mı Kaçmak mı?”

  1. Bu konudaki örnekler özgün düşünmek açısından harika olmuş. Ezbere dayalı oynanmaması gerektiğini ispatlayan örnekler olmuş. Özellikle son örnekte blokaj ile yarışın birlikte düşünülmesi gerektiğini göstermeniz ufkumuzu fazlasıyla açan ve düz bakılmaması yönünde bizi uyaran bir örnek gerçekten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *