Skip to content

Esneklik (1) Çeşitlendirin

Facebookmail

İkilem serisinde rakibin iyi zarlarını nasıl sınırlayabileceğimizi öğrendik. İşin diğer önemli boyutu ise kendi hareket alanımızı genişletmek yani pul dizilişimizi olabildiğince esnek hale getirmek. Peki, nasıl başaracağız bunu?

A.İkilemde kalmayın ve oyununuzu çeşitlendirin

Oyun kurgusunu esnek hale getirmenin yollarından biri rakibi ikilemde bırakırken kendinizin ikilemde kalmamasıdır.

Örnek 1:

Beyaz 100 pip
Siyah 100 pip
Siyah 2-1 oynayacak
XGID=aBB–BB-DB—–b–ccb-Abb-:1:-1:1:21:0:0:1:0:10

Esneklik-1

Bu pozisyonda 22/21 ile gerideki pulu bir hane daha yaklaşarak kaçışa daha hazır hale gelmek ve 8/6 ile kapı yapıcı bir pul daha kazanmak görsel ve estetik açıdan hiç de fena durmuyor; ancak olayın iç yüzü öyle değil. Esasında 2 ile 8/6 oynamak biraz da seçeneksizlikten dolayı zorunlu bir hamle gibi; ancak bu hamleden sonra Siyahın üçüncü kapı yapıcı pulu kazandığını ve bu durumun çeşitlilik anlamında amacımıza hizmet ettiğini görmemiz gerekiyor (9, 8 ve 6 noktaları).

22/21 ise sanıldığı kadar doğal ve güzel bir hamle değil. Şu hali ile Beyazın girmek için ve aynı zamanda 22 notasındaki Siyah pulu kırmak için hatta girdikten sonra kaçmak için 3 veya 4 e ihtiyacı var. Yani Beyazın 3 ve 4 leri kuvvetli bir ikilem tuzağında. Siyah, 21 e geldiğinde 6 ile kaçış şansını bloke edecek. Dikkat edin araba insana değil, insan arabaya çarpıyor. Yanında 4 veya 5 atmadığı sürece 6 ile ya zorunlu yatış yapacak ya da bir pulunu daha dip noktaya gömecek. Girerken söz konusu 6 yı eğer Beyaz atarsa büyük bir keyifle Siyahı kıracak. Yani 22/21 hamlesinden sonra kötü 6 lar Siyaha, iyi 6 lar Beyaza kalacak. Benzer şekilde Beyazın nispeten pasif durumdaki 2 leri de yine aktif hale gelecek. Diğer taraftan Siyah 21 e gelirse gerideki pulunu kaçmak için 4 veya 5 e ihtiyacı olacak. 5 in mevcut durumda da ikilemde olduğunu düşünürsek Siyah kendi elleri ile kendi 4 lerini de ikilemde bırakacak. Özetle Siyah, 22/21 hamlesinden sonra Beyazın 6 ve 2 lerini aktif hale getirerek onun oyununu çeşitlendirirken kendi 4 ve 6 larının etkisini azaltarak kendi oyununu kısırlaştırmaktadır.

Netice olarak 22 deki pul yerinde kalmalı. Buradan çıkarılacak en önemli ders rakibi ikilemde bırakmaya odaklanırken kendi kendimizi ikilem tuzağına düşürmemektir.

O zaman kalan 1 i nasıl oynayacağız? İki akılcı seçenek kalıyor: 8/6 dan sonra bir hane daha ilerlemek ya da 8/7 ile bar kapısına yatmak. 8/7 ile bar kapısına yatmak tahtada ikinci bir açık daha bırakarak riske girmek anlamına geliyor. Ancak bar kapısında bıraktığımız açığı, Beyazın vurabilmesi için 4-3 joker zarını atması gerekiyor. O zarı attığında ise zaten hali hazırda karşı tarafta bir açığımız var ve onu vuracaktı. Aslında bu hamle ile girdiğimiz ilave risk, göründüğü kadar fazla değil. Hem kapı alamasak dahi sonraki tur için daha kuvvetli bir kapsama alanı yaratıyoruz hem de kapı yapan atışların sayısını çiftler hariç 8/5 hamlesine göre 7 tane daha arttırarak 19 a çıkarıyoruz. 22 den direkt kaçış olanağı sunan 36, 45, 46, 56 vb zarları her iki durum içinde sayımdan düşersek kapı yapan atışların sayısı 6 dan 11 e çıkmaktadır. Girilen küçük riskin karşılığında elde kazanç karşılaştırıldığında, çeşitlendirme derken kastettiğimiz kavram yerli yerine oturuyor.

Şimdi aşağıdaki örneği inceleyerek çeşitlendirmenin nasıl olacağını ve önemini pekiştirmeye çalışalım.

Örnek 2:

Beyaz 138 pip
Siyah 97 pip
Siyah 3-3 oynayacak
XGID=bB-B-BCA-B-Bb-A–c-cbab—:1:-1:1:33:0:0:1:0:10

Esneklik-2

Oyun 2 ye katlanmış durumda ve Beyaz iki kırık pul ile barda. Rakibin 2 kırık ile barda olduğu pozisyonlar belki de tavla oynarken en özgür olduğunuz pozisyonlardır. Esasında Siyahın büyük hata yapma olasılığının en az olduğu pozisyonlardan biri. Ancak bizim derdimiz küçük hatalara razı olmak değil, en iyi hamleyi ve onun arkasındaki temel düşünceyi ortaya koyabilmek.

Beyazın oyuna dönebilmesi için acilen 4 veya 2 lere ihtiyacı var. Siyahın ise en önemli önceliği kalan iki tane kapısını da alarak Beyaz için okulları tatil etmek. Şu hali ile Siyahın 4 kapısını alması için üç noktadan (9, 7, 6 noktaları) desteği varken 2 kapısını alması için sadece iki noktadan desteği var. Dolayısıyla amaç her iki kapıyı da alabilecek kapı yapıcıların sayısını olabildiğince artırarak çeşitliliği yakalamak olmalı. Bu amaç doğrultusunda 14 deki pulu 5 noktasına, 11 deki pulu da 8 noktasına taşıyarak 4 kapısını alabilecek 5 kapı yapıcı pula, 2 kapısını alabilecek de 4 kapı yapıcı pula sahip olmak kesinlikle kabul edilebilir bir hamle. Hatta benzer sonucu doğuran 14/8, 11/8, 9/6 hamlesi de kabul edilebilir. Esasında pozisyona yüzeysel bakışımız bizi bu noktaya getirdi. Peki, nedir bu hamlelerin eksik olan yönü?

Şimdi daha dikkatli bakarak Siyahın karşılaşabileceği sıkıntıyı ya da zafiyetini görmeye çalışalım. Siyah için en önemli zafiyet dipte kalan 2 kapısını doldurmak. Beyaz üst üste atacağı 2 ler ile oyuna girmeyi başarırsa mars olma ihtimali zayıflayacağı gibi dışarıda oyalanacak hatırı sayılır pulları sayesinde evini yıkmadan Siyahın vermesi muhtemel açığını kırarak oyunu dahi çevirebilir. Aynı sonucu Siyahın birçok açık vuruşu da doğurabilir. Bu yüzden Beyazın evinin güçlü olduğunu görerek, kapı yapan zarlarla kırmak en sağlam yol. Aksi durumda bize “adamdaki şansa bak marslık oyunu elimden aldı” demek düşer. Şimdi ele aldığımız konu itibari ile belki çok da yeri değil; ancak bu tarz atağa dönük oyun planlarında dipteki noktaların önce doldurulması çoğu zaman avantaj sağlar; çünkü yüksek kapıları doldurmak daha kolaydır. Madem 2 kapısı bize sıkıntı yaratacak 5 deki kapıyı 2 ye kaydırıp 14 deki pulu da destek amacıyla 8 noktasına inmeye ne dersiniz?

Bu durumda Siyahın 5 kapısını almak için 6 faklı noktada adamı olurken, 4 kapısını almak için 5 farklı noktada adamı olacak. Yani çok büyük bir ihtimalle Beyaz 4 e de girse 5 e de girse Siyah, kapı alarak tekrar tepesine binecek.

Atila Malçok, Sabri Büyüksoy

Facebookmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *