Film festivali ve kırmızı halısıyla meşhur Cannes ‘a ilk defa gidiyordum. Paulo Coelho ‘nun Kazanan Yalnızdır kitabını okumuş olarak, yaz sıcağının ortasında soğuk bir ortam beklentim vardı. Ne mutlu ki, daha hemencecik yanıldığımı anladım. Şehir canlı ve sımsıcaktı.
Cannes Yaz Kupası Masters birincisi Tatsuya Tanaka ve finalist Masayuki Mochizuki. Her ikisi de Japonya ‘dan.
Turnuvada ilk gözlemlediğim şey organizasyonun gücü oldu. Düzenleyenlerin çalışkanlığı ve çoşkusu turnuvaların başarısını belirleyen en önemli unsurdur. Bu açıdan bakıldığında, turnuva direktörü Franck Stepler ve harika yardımcıları Scarlet Serrero ve Julie Thabauld bütün varlıklarını ve enerjilerini emrimize amade etmişlerdi. Şehir, turnuva mekanı ve turnuva tarihi de yine çok iyiydi. Turnuva ayrıca Monte Carlo ‘daki Dünya Şampiyonası için çok iyi bir ısınma imkanı sundu. Hatta Cannes ‘daki bu güzel etkinlikte oynayarak, Monte Carlo Open adı altında Dünya Şampiyonası ‘nın önüne yerleştirilen ısınma amaçlı turnuvada oynama ihtiyacı dahi hissetmedim. Cannes ‘dan sonra iki gün ara vererek sonrasında daha iyi oynayabilecektim. Turnuva hakkındaki tek eleştirim turnuva otelinin fiyatı olabilirdi. Fakat gitmeden önce Cannes şehrini biraz çalıştığım için daha uygun bir otel bulabildim. Zaten küçük bir şehir olduğu için de turnuva otelinden çok uzakta olan bir yerde kalmak kolay değil.
Yaz Kupası güzel bir kokteyl ile başladı. 32 kişilik Masters ekibi çok güçlü oyunculardan oluşuyordu ve hatta Monte Carlo Dünya Şampiyonası ‘nın son 32 ‘sinden de kuvvetliydi. Yerel oyuncu katkısından çok uluslararası oyuncular boy gösteriyordu. Büyük turnuvalar yapabilmek için çok sayıda yerel oyuncuya sahip olmak gerekir. İşte bu noktada tavlaya en büyük katkının, yerel olarak güçlü bir şekilde tavla kültürü olan Türkiye, İran ve Yunanistan gibi ülkelerden geleceğini düşünüyorum.
Milletler Kupası şampiyonu Danimarka: Lars Bønding / Nevzat Dogan / Claus Bek Nielsen / Kasper Nielsen.
Cannes ‘a turnuva başladıktan sonra gittiğim için, iki ana aktiviteden biri olan Milletler Kupası neredeyse tamamlanmak üzereydi. Çok yorgun olduğum için final maçını seyredemedim. Danimarka finalde Ermenistan ‘ı yenerek Milletler Kupası ‘nı kazandı. Sonradan duydum ki bu etkinliğin tarihi bir geçmişi varmış, o zaman canlandırılmış olmasına daha da sevindim. 2 ile 4 oyuncu arasında takımlardan oluşan milletler aralarında bir çiftler ve iki de bireysel olmak üzere maçlar yapıyorlar. Bu yıl Türkiye ‘den bir takım organize edemedim. Gelecek kış yapılacak olan Cannes Kış Kupası turnuvası aynı formatta bir Takım Kupası etkinliği de içerecek. Takım Kupası ‘nda ekipler aynı milletten olmak zorunda olmayacak. Bence bu fikir globalizasyon çağı ve tavla oyuncularının sayısı düşünüldüğünde güzel bir hamle.
Yaz Kupası ‘nın formatı tek mağlubiyetlilerin Savaşçılar (Fighters) grubu olarak ayrıldığı bir çifte eliminasyon sistemi. Hiç yenilmeyenlerden altı kişi ve bir yenilgililerden de iki kişi tekrar kuraya tabi tutulmak suretiyle tekrar birleştirildi ve tekil eliminasyonla birinci bulundu. Ben ilk turda uykulu, yorgun ve şanslı olarak Mochy ile eşleştim. Kötü bir performans ile 13 puanlık maçta yenilerek Savaşçılar ekibine dahil oldum. Yaroslav Gusev ‘i yendim ancak ertesi gün Vincenzo Riceputi ‘ye yenilerek Son Şans ‘a terfi ettim. Yaz Kupası Japon oyuncular Tanaka ve Mochy tarafından domine edildi. Sonunda Tatsuya Tanaka turnuvayı kazandı.
Hamza Nar (Türkiye) ve Alain Babillon (Fransa) arasında Super Jackpot finali.
Orta kademe turnuvası birincisi Claude Lambert (Fransa).
Çiftler finali Serrero ailesinden bir takım ve iki amigo arasında oynandı.
Super Jackpot ‘da Fransa ‘dan Alain Babillon Türkiye ‘den Hamza Nar ‘ı yenerek birinci oldu. Çiftler turnuvasında Lübnan/İspanyol asıllı Ricardo Malas ve Türkiye ‘den Sabri Büyüksoy, Fransa ‘dan Scarlett ve Michel Serrero ile karşılaştı. Baba ve kızı kolay bir maç ile birinciliği kazandı. Bayanlar turnuvasını Japonya ‘dan Kazuko Numazawa kazandı. Speedgammon turnuvasında ise Türkiye ‘nin en yavaş oyuncusu Sabri Büyüksoy Fransa ‘nın en yavaş oyuncusu Tristan Rémille ‘e karşı birinci oldu 🙂 DMP (Tek Sayı) finalinde ise Scarlett Serrero (Fransa) yenilmezliğini sürdürdü.
Tavlada çocukları görmek nadir bir olay ancak az da olsa bu görüntüler çok güzel.
Ödül töreni ve kapanış kokteyli bol içecek ve yiyecek ikramıyla gayet güzeldi. Turnuvada Patronu Yen ve Turnuva Sonrası Çiftler gibi birkaç eğlenceli yan aktivite de vardı. Patronu Yen turnuvasında turnuva direktörü Franck Stepler 32 kişilik bir DMP (Tek Sayı) turnuvasında kendini ilk turun 16 maçına da yazarak herkesi kendini yenmeye davet etti ancak yine de turnuvayı kazanmayı bildi.
2013 Cannes Milletler ve Yaz Kupası benim beklentilerimin oldukça üzerindeydi. Bu turnuvanın kış versiyonuna ailemle birlikte gitmeyi düşünüyorum. Ayrıca Takım Kupası ‘nda yarışmak üzere güçlü bir takım organize etmek de istiyorum.